Den kalde årstiden stiller tøffere krav til både fører og bil, men tar du noen enkle forholdsregler, kan du spare deg både bryderi og penger.

1. Ta vintersjekken

Forhåpentligvis sjekker du bilen med jevne mellomrom, men det er likevel lurt å sette av tid til enkelt vedlikehold nå. Vask og polering hører med, og glem ikke å vaske frontruten på innsiden. Lav høst- og vintersol er ikke lett å takle med grøtete vindusruter. Sjekk også frostvæske, peil olje, smør dørlåser, kontroller at alle lys virker og sjekk vindusviskerne. Bytt de ved behov.

2. Tåler batteriet ditt vinteren?

Kulda krever mer av batteriet ditt enn sol og varme gjør. Har du et slitent batteri, er det som regel på vinteren du merker det. Er det eldre enn 6-7 år tåler det neppe en kald vinter hvis bilen ikke brukes daglig.

Ifølge NAF er flatt batteri den vanligste årsaken til utrykning. Ta derfor en ekstra sjekk på kapasiteten før det er for sent. 
3. Sjekk dekkene

Det finnes ingen regler for når du må skifte til vinterdekk. Du må dermed selv følge med på vær- og føreforhold og ta avgjørelsen om når det er lurt å sko bilen for kaldere forhold.
- Men du må også sjekke dekkene dine. Loven sier at mønsterdybden skal være minst 3 millimeter, men det synes jeg er for lite. Du bør ha 4, kanskje 5 millimeter for å være godt nok skodd for vinteren, sier trafikklærer Ole-Bjørn Dokken i Wright trafikkskole.

4. Hold avstand

Når vinteren først er her, bør du tenke ekstra nøye over avstand når du kjører. Du husker kanskje fra kjøretimene dine at anbefalt avstand til bilen er 3 sekunder. Det er for lite, mener kjørelærer Dokken.
- På glatt føre burde du beregne 4-5 sekunders avstand, mener den erfarne trafikklæreren.

5. Ikke glem å bremse

Å bremse kan være skummelt på glatta, men det er enda verre å ikke bruke dem. Bruk derfor bremsen som normalt, er rådet fra kjørelærer Ole-Bjørn Dokken.
- ABS-bremsene er konstruert for å hjelpe deg, så vær ikke redd for å bremse kraftig selv om føret er glatt, sier han.