Mange små og store overraskelser har det blitt opp gjennom årene. Ikke så jeg for meg at verden kunne rammes av korona, ei heller at Putin ville angripe Ukraina. Og, jeg hadde aldri drømt om at vi kunne stå foran en julefeiring der de gamle mumler om gamle dagers dyrtid. Et uttrykk som stammer våre oldefedres hverdag under første verdenskrig.

Dette blir en jul ulik noen annen vi har opplevd før. Her kommer noen tips til hva en kan gjøre for å holde på julestemningen selv om budsjettene er magrere enn før.

  • Bli enig om en beløpsgrense for julegaver som selv gavmilde besteforeldre må forholde seg til. Denne jula blir så hard for mange nordmenn at en skal være takknemlig for selv den minste julegave. Jo lavere beløpsgrensen, desto mer oppfinnsomhet kreves det for å finne noe fint i år. Kanskje like greit med gavekort til de du ikke aner hva de ønsker seg? Da kan mottager kose seg med handel på romjulssalg hvor prisene er sterkt redusert.
  • Dersom du har mulighet for å hjelpe andre, finnes det mange institusjoner å gi et bidrag til, enten du vil gi av penger, gaver eller tid. Dersom du ønsker å bidra økonomisk kan du gi opp til 25 000 kroner. Får du gaven registrert blir det 22 prosent eller maksimalt 5500 kroner i redusert skatt.
  • Sjekk alle dine muligheter for å kutte avisabonnementer, strømmetjenester og TV-spill i løpet av jula. Det er billigere å bytte fra et avistilbud til et annet, enn å holde en enkelt avis for et helt år. Sjansen er at du også er medlem av en eller annen forening du for lengst har mistet interessen for og kan bruke julen på å unnslippe.
  • Dine ABCDEF må du kunne: Att Besitta Contanter Det Är Finessen. Se over dine sparekonto. Altfor mange har store beløp stående på lønnskontoen. Midler de kunne ha brukt til å betale ned på kredittkortgjeld, investert i aksjefond eller overført til høyrentekontoer.
  • De mange år med minimerte renter har gjort oss alle litt sløve. Det kan være store beløp å tjene på å fordele dine likvide midler klokere nå som rentene nok en gang er blitt høye. Du bør betale alle regninger ved hjelp av Autogiro for å spare transaksjonskostnadene. Dater betalingene slik at du minimerer renteutgifter, og maksimerer dine renteinntekter. De fleste bedrifter aksepterer at du endrer datoen for innbetalingen noen dager hvis det behøves.

 

Dette er en velsignet tid av året. Spre litt glede. Som glade engelskmenn ynder å si: The Christmas spirit is not what you drink!
  • Juletid er også tid for å planlegge skatteoppgjøret. En av de mest populære ordningene BSU, blir avkortet neste år, så julen er siste sjans for å utnytte de rause 20 prosent av totalt 27 500 som du kan sette på de unge voksnes sparekonto. Det maksimale årlige skattefradrag blir da på 5.500 kroner, forutsatt at du ikke har nådd ordningens tak på 300 000 kroner.
  • Pensjonssparing lønner seg fortsatt: Maksgrensen for IPS-sparing ble redusert til 15 000 kroner per år i individuell pensjonssparing i år, men ordningen gir uansett en god mulighet til å bedre alderdommen.
  • Har alle i huset utnyttet frikortet sitt? Hva med å få tenåringsbarna til å tilby tjenester i bygda for 100 kroner timen? Mange stressede barnefamilier og gamle trenger hjelp med alt fra snømåking, handling i butikken, til å gå tur med bikkja nå i førjulstria.
  • Utnytter du Smartspar, eller andre apper for å ta hånd om småbeløp? Kanskje samle opp det samtlige familiemedlemmer har på krukker og kar, i skåler og lommer, for så å gi poden et løft til sin langsiktige sparing.  Kanskje alle kan droppe Lotto, Tipping og Rikstoto i juledagene og heller putte pengene på barnas konto? Ok, så er ikke dette en skattetilpasning, men det gjør samme nytte!
  • Utsett salg av eiendom og aksjer til over nyttår. Vanligvis er også markedene bedre da enn de er i førjulstria. Ikke alltid, men som regel er det bedre å vente med boligsalget til midten av januar. Har du store verdipapirtap som kan realiseres før jul, kan det imidlertid være klokt å realisere selv om prisene på forventningsbasis er noe høyere på nyåret.

Vår herre hadde ti bud som folk MÅTTE følge. Her har du ti råd som jeg ber deg tygge litt på. Ikke påbud, eller formaninger, men bare noen idéer. Uansett så er det viktigste å ta godt vare på de du har rundt deg. Jeg trenger ingen annen julegave enn det å vite at vi alle jeg er glad i er ved god helse. Ikke alle er så heldige i år.

Dette er en velsignet tid av året. Spre litt glede. Som glade engelskmenn ynder å si: The Christmas spirit is not what you drink!