Bedriftsnavnet Vestad Lighting røper ganske mye. Vestad heter Tor Bjarne til fornavn og er både daglig leder og eier. Lighting forteller at selskapet driver med lys. Når du koser deg med en TV-sending eller tramper takten på en konsert, så kan det være en gjeng fra Orstad som sørger for den aldeles utmerkede produksjonen. Vi besøkte Vestad Lighting få dager etter at selskapet rundet 25 år.

-Dialekten røper at du ikke er innfødt jærbu, Tor Bjarne Vestad?
-Nei, “I” reiste fra Molde i 1986 og utdannet meg til programingeniør på Gjøvik. Så bar det til Bergen og oppstarten av TV2. Der startet jeg med å lyssette 700 sendinger av “God ettermiddag, Norge”. Så ble det nyhetssendinger, nyskapende værmeldinger og familiesagaen De syv søstre.
-Vi laget 168 episoder på fem år, husker Tor Bjarne Vestad. Men ting skjer. Etter turbulens hos arbeidsgiver tok Tor Bjarne med seg tre måneders etterlønn og flytta til Ganddal i 1998.

Booket på Hotel Cæcar
-Jeg så et lokalt marked for lyssetting. Fikk 100 000 i statlig støtte og kjøpte utstyr for 1,2 millioner. Dermed var Vestad Lighting etablert, forteller gründeren. En telefon fra Sverige ga en svært god start.
-Peter Falch var en av produsenten for De syv søstre. Nå hadde han ideen til en ny serie, og den ville han at jeg skulle være med på, sier Tor Bjarne. Hotel Cæsar gikk på TV2 fra 1998 til 2017 i totalt 3123 episoder. Det ble travelt.
- En lang periode hadde jeg 200 reisedager i året. Av gårde tidlig mandag morgen og hjem med det siste Braathens-flyet fredag. Film er altoppslukende. Når du går inn i opptaksbobla, er det ikke plass til mye annet. Det gikk ikke i lengden. Etter 13 år var Cæsar-eventyret over, sier Vestad som selv har opplevd stor dramatikk som forretningsmann.

Fra brann til pensjon
-26. september 2009 satt en rusa mann fyr på lageret vårt på Fredheim. Det var en skikkelig nedtur. Likevel kom vi gjennom uten konkurs. Etter mye styr fikk vi en million fra forsikringsselskapet, og til god pris kjøpte vi dette 450 m2 store bygget i Orstadvegen 132. Det er pensjonen min, sier Tor Bjarne Vestad.
-Fra 2010 satset vi mer lokalt, men miljøet var mer lukket enn jeg var vant med fra Bergen og Oslo. Heldigvis opplever jeg stor kulturendring etter korona, som var blytung også for vår bedrift. Både internt og i bransjen opplever jeg mer vilje til samarbeid. At vi jobber sammen, har det kjekt og er høflige med hverandre.

Ivrig lærlingebedrift
Under pandemien ble ansatte permittert og forlot bransjen. Tor Bjarne svarte med å bidra enda sterkere til rekruttering. Vestad Lighting ble lærlingebedrift for medieteknikere. Etter to år på Vågen vgs, fortsetter utdanningsløpet med to år hos Vestad før fagbrevet er i boks.
-Det er et praktisk fag der vi jobber med å utvikle lærlingenes estetiske sans, blant annet gjennom fargebruk og fortellerteknikk. Vi trenger ungdommer som er genuint interessert i faget, og de fleste blir hekta og glemmer tida når de jobber. Akkurat som meg, smiler Tor Bjarne.
Lene Simonsen Vestad, gift med eieren, jobber også i Vestad Lighting. Hun har vært lærer i mange år og er veldig opptatt av å lage et godt læringsmiljø.
-Hvem er mer motiverte for et fag som interesserer dem og hvem lærer fortere enn ungdommer på 17–18 år? Jeg oppfordrer andre i bransjen til å ta samme ansvar som vi har gjort. Slipp til ungdommen, sier Lene engasjert. Hun er ifølge ektemannen den systematiske av dem, og tar seg av det meste av kontorarbeidet.

Å rigge gir energi
-Jeg har fått være med på så utrolig mye: Lange TV-serier, ski-VM i St. Anton og kongelige brylluper i England, fulgt Magnus Carlsen i turneringer og vært med på turneer med kjente artister. I sommer skal vi blant annet lyssette Palmesus, den største strandfesten i Skandinavia. Fremdeles får jeg masse energi av det andre synes er stress. Å rigge utstyr for eksempel. Da er jeg i mitt ess, sier Tor Bjarne.

Et privilegium å drive firma
Nettsiden til Vestad Lighting forteller at butikken må gå bra, siden kredittverdigheten er på topp. Dessuten inneholder kontaktsiden hele fire blad Vestad. Foruten Tor Bjarne og Lene, finner vi også sønnene Tor André og Mathias – begge oppført som lysteknikere. Så familien er med, selv om far er eneeier.
-Guttene har fått faget inn med morsmelka, og jeg merker de blir mer og mer interesserte. Både Tor André og Mathias er i større eller mindre grad engasjert i bedriften. Jeg bygger til enhver på de folka jeg har. Det er et privilegium ved å drive firma. “I” driver ikke bare for å tjene penger, sier Tor Bjarne Vestad.

Samfunnsansvar x 2
-Vestad Lighting er bedriftskunde i Jæren Sparebank. Hva har bankens overskuddsdeling å si for deg?
-Det vitner om raushet. En fin ting å gjøre. Det er ingen automatikk i det, men det viser et samfunnsansvar for det lokale som det står respekt av. Det stemmer godt med hvordan vi ønsker å være. Så når vi får noe fra banken, så gir vi videre. I år blir det rundt 7000 kroner i kundeutbytte, og de skal vi bruke til å gjøre noe kjekt for gjengen. Pengene fra banken skal ikke inn i det store sluket, sier Tor Bjarne Vestad.

Leveranser fra Vestad Lighting
Det startet med filmproduksjon og lys for TV-bransjen. I dag lever Vestad Lighting av eventer og TV-produksjoner, der selskapet har ansvar for lys og LED-skjermer, installasjoner og lyssetting av scene. Eventer kan være konserter eller konsertturneer, kickoffs, kurs, julebord eller firmafester. Utleie av utstyr er også et viktig forretningsområde.