Vi kommer nordfra på rv 44. I det vi nærmer oss avkjøringa til Sirevåg, dukker industriområdet Skoga opp på venstre side. Målet er i sikte. Høyt oppe på veggen på et nytt industribygg, står logoen: Roxman Bakeri og Konditori. Etablert 1957.

Om bedriften er voksen, så er Skoga et ganske nytt industriområde i Hå. For et bakeri er beliggenheten perfekt. Hvis ikke yrkessjåfører og andre bilister er sultne, så blir de det når Roxman dukker opp. Her er fristende bakeriutsalg og bord å nyte godsakene ved. Hyggelig folk bak disken. Og ikke minst: Nye moderne produksjonslokaler. Grunnflata er 800 m2, med produksjon og utsalg i første. I andre etasje er det 300 m2 kontor og møterom.

Lene og Christian Roxman tar imot oss. Hun er fra Nærbø, han fra Sirevåg. Kanskje de traff hverandre på Vigrest-dansen?
-En eller annen dans var det nok, sier Christan. Han er daglig leder, hun er “potet”. Skulle aldri jobbe i bakeri, men ble hekta. I dag har Lene ansvaret for salg og personalet. Hun plasserer varer og stiller som sjåfør når det trengs.

Populære potetkaker
-Vi leverer mest brød og kaker, men det er nok potetkakene vi er mest kjent for. I februar var det stor kokkekonkurranse i Stavanger, og en av kokkene ringte etter 20 potetkaker. Det var visst bare våre som var gode nok. Veldig kjekt, synes Christian Roxman.
-Er du enig i at potetkakene deres skiller seg ut?
-Jeg pleier si at det er de beste jeg har smakt, for jeg har ikke prøvd så mange andre.
Men det er i hvert fall håndarbeid hele veien, og det blir det høyere kvalitet av, sier driveren av det sertifiserte håndverksbakeriet Roxman Bakeri og Konditori AS.
-Roxman skal levere service, kundevennlighet og gode produkter. Vi ble spurt om vi kunne lage en billigkneip, men takket fint nei, sier han.

Stabil og god gjeng
Bedriften har 30 ansatte som utgjør ca. 20 årsverk. Alle er lokale eller har fått sterk lokal tilknytning, så Roxman er en viktig arbeidsplass i Sirevåg.
-Det er en stabil og god gjeng, sier Lene. Yrket er tungt og arbeidstiden ikke lett å kombinere med familieliv, men vi koser oss sammen, sier hun.
Roxman har også utsalg i Egersund og leverer varer ni forskjellige steder. Drop-in-kundene betyr mye. Roxman har dessuten en rammeavtale om levering til Hå kommune som er viktig for dem. Og så har de en fot innenfor hos NorgesGruppen med Spar og Joker, i fire Rema1000-butikker og litt hos Coop.
-Noen steder får vi innpass på grunn av lokalmat-tenking, andre ganger fordi kundene spør etter varene våre. Vi leverte til Obs på Bryne en stund, og da det tok slutt ringte mange og kjeftet på oss. Det hadde vært bedre om de ga beskjed til Obsen, sier Christan Roxman.

Tredje generasjon
Christian Roxman er tredje generasjon driver. Farfar Otto Christian Roxman startet firma. “Du er galen som starter opp i Sirevåg”, sa mange. De to tvillingsønnene John og Magne overtok i 1989, før Christan ble sjef i 2022. Sjeldent navn Roxman, kan det være tyske aner her?
-Vet ikke, sier Christian. Tror farfar var fra Brusand, sier han.
-Jeg har egentlig vært ansatt siden jeg var 12 år. Har følt ansvar, og gått her og trødd. Søsknene mine er mye yngre og har tatt andre yrkesvalg, så det lå egentlig i kortene at jeg skulle overta, sier Christian.
-Er du mer offensiv enn de som har styrt butikken før deg?
-Det er vel mest Lene som pusher på. Hun vil mye, svarer mannen.
-Jeg er drømmeren. Du er den jordnære som holder igjen, bekrefter fruen i huset.

Heftig investering
Tomta ble kjøpt i 2018. Fire mål for to millioner. Bare sand – lett å grave i. Men finansieringsløsningen for det nye bygget var langt fra beine vegen. Etter at tomta var kjøpt og planen lagt, kom covid-19 og kraftig inflasjon. Investeringen var heftig, regnestykkene ble marginale.
-Det var et stort prosjekt. Vi hadde klump i magen. Til slutt tvang Hå kommune fram en avgjørelse for oss: Bygg eller gi fra dere tomta! Med Vigrestad Bygg som veldig god samarbeidspartner, var det bare å komme i gang. Alt er mye lettere når du jobber med folk som er innstilt på å finne løsninger.

Gode hjelpere
Helt fram til høsten 2023 bakte Roxman på kaikanten i Sirevåg. Så endelig, var det klart for hektisk flyttehelg.
-Vi klarte det uten driftsstans, men det var mye på grunn av fire mekanikere fra Sirevåg Mekaniske og en elektriker fra Ogna Installasjon. De gjorde en helt fantastisk innsats. Maskinene begynte å svive i nybygget lørdag kveld, og tirsdag var det offisiell åpning med ordfører og sikkert 150 frammøte.

Drifta går greit
-Går butikken bra?
I 2022 hadde vi ca. 10 % i resultat. Det er bra i vår bransjen – selv om jeg ikke sier nei takk til mer. 2023-tallene er ikke helt på plass, men drifta går veldig greit.
-Hva har dere gjort for å forbedre drift og inntjening?
-Passet på i alle bauger og kanter. Samtlige avtaler er gjennomgått. Du må ha peiling på innkjøp, spesielt innenfor emballasje er det mange kroner å vinne eller tape. Og så har vi passet på at folka våre går hjem når de skal.

Banken må tro på oss!
-Hvorfor byttet til Jæren Sparebank for fire år siden?
-Vi var i en bank som ikke så potensialet, dessuten var det nye folk å forholde seg til hele veien. Og det er jo ingen vits å være i en bank som ikke tror på deg. Vi fikk kontakt med Jæren Sparebank og opplevde en helt annen dialog og tillit, sier Christian.
-Det betyr mye at banken jobber for de lokale. At lokale krefter og lokal kompetanse støtter og bruker hverandre, skyter Lene inn.

Nyttig kompetanse
Før finansieringsløsning kunne landes og bygging startes, måtte ny struktur for Roxman-konsernet på plass.
-Hvor aktiv har banken vært i restruktureringen av selskapet?
-Rådgiveren vår i banken, sammen med styreleder Jarle Aakre, har vært svært gode støttespillere for oss. De to har styrt mye, det er ikke noe Lene og jeg kan. I den nye selskapsstrukturen har holdingselskapet Roxman Invest fått tre døtre: ett driftsselskap og to eiendomsselskap, knyttet til henholdsvis ny og gammel eiendom. Jarles erfaring fra byggeprosjekter har også vært av stor betydning, sier Christian Roxman.
I tillegg til finansieringsløsning og drift, har Roxman forsikringer gjennom lokalbanken. Pensjonsavtaler står på planen. Veldig greit å få samlet alt på en plass, synes de.

Neste Roxman en kvinne?
-Et stykke fram i veien: Blir det en generasjon fire som overtar?
-Det er tidlig å si. Vi har fire barn fra 13 til 20 år. Den nest eldste, Olga Cathrine, har vært opptatt av å velge yrkesvei selv. Men hun er blitt veldig interessert og brenner for faget vårt. Olga skal begynne i lære først som konditor, senere kanskje baker. Hun er en ledertype som vet hva hun vil, så forutsetningene er der i hvert fall. Men nå har vi akkurat fått makta selv, og har ikke tenkt å gi den fra oss på ei stund, sier Lene og Christian Roxman.