Det er Erga all the way. I dag driver Marianne Auestad Erga og Bård Egil Erga gardsutsalg på Erga, nærmere bestemt i Brautvegen 520.
Det begynte smått, men er blitt riktig så flott. Vi har vært besøk.

Boost da Erna stengte Norge
Etter hvert plukket Marianne og Bård Egil ned campingbordet og bygde butikk. Utvalget ble utvidet med grønnsaker fra lokale produsenter, senere kjøtt fra Jæder, Malmin og Orre, Idsøe osv. Det har ballet på seg.
-Det er jo krevende med eget utsalg, men det gir oss kontroll, sier Marianne. -Jeg er glad vi var tidlig ute. Leste et sted at det tar sju år å bygge en stabil kundekrets, sier Bård Egil Erga. De åpnet før jul i 2016, og blir da nesten som veteran å regne blant større gardsutsalg.
-Går drifta bra i dag?
-Det går fint. Vi fikk en skikkelig boost da Erna stengte ned landet i mars 2020. Folk hamstret ti og ti brett med egg. Mange foretrakk å handle en liten plass med mindre folk og liten smittefare. Omsetningen gjorde et solid hopp – og har stabilisert seg på det nivået, sier Bård.
Gardsutsalget er en del av drifta. De driftige bøndene produserer egg, melk og kjøtt. Årlig leveres det 550 tonn melk fra samdrifta. Angus-okser gir attraktivt kjøtt. Garden er på 280 mål, drifta på 900. I tillegg driver Erga-paret vandrerhjem med fem soverom – og altså gardsutsalg.

God på drøsen
Marianne er av den særdeles aktive sorten. I tillegg til å drive gardsutsalget leder hun Orre Bondelag, er nestleder i Klepp Avløyserlag og sitter i kontrollutvalget i Klepp kommune.
–Og så skal jeg holde hus heim, med barn og barnebarn. Det er nok å holde på med, sier den utadvendte butikksjefen.
-Hvordan er egentlig maktfordelinga i heimen?
-Kæ trur du, spør Marianne og ler.
-Jeg er ærendsgutt i butikken, sier Bård. Vi har hver våre oppgaver på garden. Marianne styrer gardsutsalget, med hjelp både fra meg, sønnen vår Birk på 15 og andre i familien. Marianne er veldig god til å snakke med og se kundene – og de vil gjerne drøse med henne.
- Me he de grævligt gildt, oppsummerer Marianne.

Gilde penger, reine bonusen
Gildt var det også da Jæren Sparebank innførte kundeutbytte. Deling av overskudd er noe bønder er vant med, for eksempel etterbetaler Tine etter hvor godt de gjør det.
-Du føler deg verdsatt når banken tar et sånt grep. Vi så at Sandnes Sparebank delte med seg, og håpet banken vår ville gjøre det samme. Og du vet, har du mye gjeld, så blir det penger av det, smiler Bård.
-Ja, det er rett og slett gilde penger, sier Marianne.
-I fjor fikk vi nesten 10 000 kroner, og i år blir det visst enda litt mer. Det er reine bonusen. Vi har en leilighet i Spania der vi trengte utemøbler, og så kom kundeutbyttet og finansierte det meste av både pergola og sofa.

Kunder fra hele Jæren
Kundene kommer fra Time, Klepp og Hå, men også fra Sola, Randaberg og Ålgård. De kommer ens ærend for å handle, eller tar det som en del av en tur.
-Mange fra Ålgård kommer for å kjøpe Ådne Espeland-produkter. Etter at de flyttet til Skurve, tar folk turen hit for å få tak i kvalitetsvarene deres, sier Marianne. Det hender rett som det er at det står en buss i gårdsrommet også. Gjerne med pensjonister på tur.

Er ei ku så stor?
I sommermånedene er turistene viktige, med rundt 50 % av omsetningen. Mange bobilturister stopper på Jæren på veg fra Kristiansand og nordover.
-Bobilturistene får plass mot å handle hos oss. Det er en grei deal, sier Marianne – som forteller at de oppfattes eksotiske av mange utlendinger.
- Her går kyrne bare et par meter fra butikkvinduet. Mange blir overrasket over hvor stor ei ku er, sier hun.

Pasta til Guns N’ Roses
I juni 2022 holdt det amerikanske superbandet Guns N’ Roses konsert for 45 000 tilskuere på Forus travbane. Marianne og Bård var hjemme på Erga, og så ringte telefonen. Det var fra backstage på Forus. Axl Rose ville ha De Cecco-pasta. Om de hadde det på Erga? Sjølsagt, det er mye godt fra importør Oluf Lorentzen i hyllene hos “dei Erga”. Så kom folk fra crewet og fikk pasta. Kjøp med deg spaghettien neste gang du er innom. Kanskje du blir like hekta som Axl Rose?