Hovedregelen er - IKKE gi fra deg sensitiv informasjon

Svindlerne er smarte og kommer stadig opp med nye metoder for å lure deg. Vi minner om at du ikke må oppgi BankID passord eller koder til noen, hverken til politi, bank eller familie.

 

Svindlere er på jakt etter dine opplysninger
Jæren Sparebank eller andre banker vil ALDRI be deg om å oppgi kode, passord eller kortopplysninger. Svindlere sender sms, e-post eller ringer og utgir seg for å være bank, politi eller andre seriøse aktører. De er på jakt etter personlige informasjon som personnummer, kortnummer eller BankID informasjon. Gi aldri fra deg disse opplysningene. Er du i tvil, legg på og ring banken på 915 03290.

 

Stadig flere opplever BankID svindel

BankID er din digitale signatur og identifisering. Du må IKKE låne bort din BankID til noen, på samme måte som at du aldri ville lånt bort passet ditt.

 

Bruk av din BankID er regulert i din avtale om BankID. Det vises blant annet til avtalens punkt som gjelder «Vern om passord og andre sikkerhetsprosedyrer».»

  • Gi aldri andre tilgang til passordet eller kodebrikken din. Ikke engang ektefelle eller andre hustandsmedlemmer, politiet eller banken din.
  • Bruk et unikt passord, ett du ikke bruker andre steder.
  • Bytt passord om du tror at noen har fått tak i dette.

Oppdager vi at du har lånt bort din BankID, eller at den benyttes av andre blir den sperret umiddelbart. Husk at du kan gi noen du stoler på fullmakt til kontoene dine, uten å måtte låne bort BankID’en. Da kan du få hjelp til å sjekke saldo, betale regninger, overføre penger og ordne med betalingsavtaler. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp til dette.

 

Ikke klikk på lenke som kommer via SMS, Messenger eller e-post

Svindlere finner stadig nye måter å få din oppmerksomhet på. Flere har opplevd å få melding fra en «bekjent», som senere viser seg å være svindel. Om noen du kjenner ber deg bli med på smarte investeringer eller andre måte å tjene raske penger på - vær skeptisk. Din venn kan være «hacket», slik at svindlere kan utnytte din venns navn/profil på sosiale medier. Et tilbud som virker for godt til å være sant er ofte det.

 

Ikke la deg lokke av skyhøy avkastning eller digitale kjærlighetsløfter
Det finnes mange falske investeringsselskaper som ønsker å gi deg råd om å investere penger i kryptovaluta eller binære opsjoner.
 Du får kort frist til å kjøpe og løfte om «stor gevinst» på kort tid. Svindlerne henvender seg via e-post, telefon eller falske annonser, og pengene du investerer går ofte rett i lomma på svindlerne.

Hvert år blir mange offer for såkalt kjærlighetssvindel. Denne romansen starter ofte via sosiale medier på internett. Tilliten blir bygget opp over en lengre tid og plutselig trenger vedkommende penger.

 

Slik kan du avsløre nettsvindel

internett kan de fleste type svindler avsløres med noen enkle triks:   

-Sjekk lenker
Hold musepekeren over lenken, da kommer webadressen opp. Da
ser du hvor internettadressen virkelig leder til.

-Sjekk avsenders e-post adresse

Sjekk at avsenders adresse er logisk. Trykk på svarknappen uten å sende. Er epost adressen den samme eller har den endret seg?

-Avsløre falske internettsider

Se på internettadressen, er hele adressen logisk? Internettsiden kan være falsk. Endres adressen flere ganger mens du er på siden? Er du i tvil, ikke klikk på noe.

Utdaterte
dataprogrammer er en mulig inngangsport for kriminelle som vil inn i din datamaskin eller din mobiltelefon. Husk å installere antivirus-program og oppdater dette jevnlig.


Er du blitt svindlet?

Om uhellet skulle være ute, er det en ting som betyr noe. Gi beskjed til banken din så fort som mulig. Det gir oss mulighet til å sperre Visa kortet ditt og BankID- brikken, samt varsle andre som kan være i risikosonen.

 

Lurer du på om du er svindlet?

Ring oss telefon 915 03290 så hjelper vi deg.